PPI kräver svar från Malmö Stad om Israeli Apartheid Week

 

 

Pressmeddelande:

PPI kräver svar från Malmö stad om Israeli Apartheid Week på Garaget

2015-03-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I en debattartikel på Nyheter 24 från 11 mars så nämnde PPI att Malmö stad lånar ut sin lokal Garaget till en organisation som kallar Israel för en apartheid-stat. Malmö stad har gett ett otillräckligt svar som inte förklarar någonting. PPI kräver ett ordentligt svar.

Malmö stads lokal Garaget får enligt Malmö stads hemsida inte lånas ut till arrangörer som Malmö stad uppfattar som ”missvisande”. Trots detta så fick organisationen Isolera Israel som beskriver Israel som en apartheid-stat använda Garaget.

Den förklaring som Malmö stad har gett på sin hemsida den 13 mars förtydligar ingenting. Emelie Wieslander, chef för enheten kultur- och medborgarmöten, uttalar sig som representant för Malmö stad och skriver bland annat:

”Vi vill tydliggöra att Garaget inte är arrangör till evenemanget, utan endast har lånat ut sin lokal till seminariet som sker utanför Garagets öppettider.”

Allt detta vet Perspektiv På Israel redan. Vad vi pekar på är reglerna på HUR Malmö stad lånar ut Garaget. På Malmö stads hemsida står det tydligt:

 

”Vi förbehåller oss rätten att inte låna ut lokalen till arrangörer som vi uppfattar som kränkande, diskriminerande, odemokratiska, olagliga, rasistiska eller missvisande.”

 

Antingen menar Malmö stad att budskapet att Israel är en apartheid-stat inte är missvisande och menar därmed att Israel är en apartheid-stat, eller så har Malmö stad brutit mot sina egna regler när de har lånat ut Garaget.

Nu vill Perspektiv På Israel ha ett ordentligt svar från Malmö stad. Anser ni att Israel är en apartheid-stat? Om ni inte anser att Israel är en apartheid-stat, varför lånar ni ut Garaget till en organisation som sprider detta missvisande budskap angående världens enda judiska stat när ni själva skriver på er hemsida att ni inte ska låna ut Garaget till organisationer som sprider ett missvisande budskap?

 

Med tanke på att Malmö stad har problem med en antisemitism som hänger samman med Israel-Palestina konflikten så anser PPI att det är oroande att Malmö stad lånar ut sina lokaler till organisationer som har extrema hållningar i Israel-Palestina frågan.

 

 

 

 

Tobias Petersson,

talesperson för Perspektiv på Israel

 

Nima Gholam Al Pour

talesperson för Perspektiv på Israel

 

tobias@perspektivpaisrael.se

www.perspektivpaisrael.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved