Svenska kyrkan ska inte vara politisk - av PPI

 

 

Svenska kyrkan ska inte vara politisk

 

 

 

 

Den 15 september är det kyrkoval i Sverige. Du som är medlem i Svenska kyrkan och som är 16 år eller äldre ska bestämma vem som ska påverka Svenska kyrkans verksamhet. Majoriteten av svenskarna är medlemmar i Svenska kyrkan. Dessutom har Svenska kyrkan ett värdefullt kulturhistoriskt arv som berör alla svenskar. Att ta hand om sina medlemmars existentiella behov och förvalta det kulturhistoriska arvet borde vara Svenska kyrkans viktigaste uppgifter.

 

Tyvärr har Svenska kyrkans kyrkopolitiker under mandatperioden gett sig in i en kontroversiell debatt om Israel-Palestina konflikten som berör människor på andra sidan av jorden. Motioner kritiska gentemot staten Israel, framlagda av Centerpartiets ledamöter i kyrkomötet har fått stöd av bland annat folkpartister, socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister samt fått bifall av kyrkomötet. Detta har resulterat i att Svenska kyrkan idag har ett pro-palestinskt ställningstagande i Israel-Palestina konflikten. Svenska kyrkan rekommenderar idag sina församlingar att ”avbryta investeringar, införa sanktioner och bojkotta företag och produkter från de israeliska bosättningarna på de ockuperade palestinska områdena.”

 

Alla har rätt till en åsikt men problemet är att Centerpartiet, Folkpartister i Svenska kyrkan, Socialdemokraterna och alla andra ledamöter som röstade för dessa israelkritiska motioner inte berättade för medlemmarna i Svenska kyrkan att deras agenda var att göra Svenska kyrkan till en pro-palestinsk kyrka. Dessa partier genomför sin israelfientliga agenda utan att skriva om det i några broschyrer eller dokument.

 

Israel är det land i Mellanöstern där kristna har mest trygghet. 90 procent av Västbankens befolkning lever under Fatahs styre och kan inte beskyddas av Israel. I Gaza gäller sharialagar. Det stämmer att den kristna närvaron undermineras på Västbanken och i Gaza, men det sker under palestinskt styre. Ett faktum som har varit känt länge är att den kristna arabiska befolkningen i Israel lever under de allra bästa förhållandena i hela regionen . Israels kristna arabiska befolkning är den enda kristna befolkning som ökar i regionen. Det är inte Israel som ska bojkottas, utan det är de palestinska diktaturerna i Gaza och Västbanken som ska bojkottas.

 

Kristna araber i Israel älskar sitt land lika mycket som Svenska kyrkans medlemmar älskar Sverige. Nu när en etnisk rensning av kristna minoriteter pågår i Irak, Egypten och Syrien så känner kristna araber en större lojalitet mot Israel än de någonsin gjort. En följd av detta har blivit att kristna araber i Israel har bildat ett arabiskt parti som stödjer Israel och är öppet mot bojkott av israeliska produkter, även från det omstridda området Västbanken (Judéen och Samarien). Att Svenska kyrkan rekommenderar sina församlingar att bojkotta israeliska bosättningar är inte grunden för dialog. De israelfientliga partierna i kyrkomötet söker konflikt.

 

För det mesta hör religionen inte hemma i politiken. Gud älskar alla, både israeler och palestinier. Det är inte Svenska kyrkans uppgift att välja sida i en utrikespolitisk konflikt som är mycket komplex som den mellan Israel och palestinierna. Det finns extremister som säger att Gud hatar. Men vi tror att Svenska kyrkans medlemmar tror på en gud som älskar och inkluderar alla. Därför uppmanar vi Svenska kyrkans medlemmar att inte rösta på de partier som tvingar Svenska kyrkan att välja sida i Israel-Palestina konflikten. Fördelen med att politiker styr kyrkan är att om dina kyrkopolitiker försöker förvandla din kyrka till något den inte borde vara så kan du byta ut dem.

 

Vi uppmanar dig som är medlem i Svenska kyrkan, om du kan, att kräva en garanti av dina kyrkopolitiker att de inte drar in kyrkan i fler utrikespolitiska äventyr.Vi uppmanar väljarna att sända en tydlig signal i kyrkovalet att det inte är Svenska kyrkans uppgift att försöka påverka den svenska regeringens utrikespolitik i Israel-Palestina-frågan för skattebetalarnas pengar. Kyrkans uppgift är att föra ut det kristna budskapet och inte att blanda sig i politiska konflikter. Det gjorde aldrig Jesus.

 

Ditt val den 15 september kommer påverka många liv i Mellanöstern. Vår uppmaning till dig som är medlem i Svenska kyrkan är att du inte ska låta Svenska kyrkan förminskas till en megafon för en politisk agenda.

 

Tobias Petersson (PPI)

Nima Gholam Ali Pour (PPI)

 

(publicerad även i pappersutgåvan av dagstidningen Världen Idag 2013-09-06)

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved