Bennetts Bottom Up Fred Förbisedd

 

 

Bennetts Bottom-up fred förbisedd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Just nu ser tvåstatslösningen oerhört långt bort från att realiseras.

Det svenska erkännandet av Palestina varken hjälper tvåstatslösningen eller stabil fred att bli mer möjlig. Det ser vi dagligen nu när vi läser om terrorattacker mot civila israeler i Jerusalem.Vi behöver se på fler lösningar.

 

I veckan publicerade New York Times en debattartikel av Israels ekonomiminister Naftali Bennett som föreslår bottom-up fred. En sådan fred innebär att fred inte kommer genom att den palestinska befolkningen gör motstånd mot sin fredspartner Israel, utan möter fred genom samarbete med fredspartnern.

Det hela låter ju ganska logiskt.

Är det inte så all fred byggs i en modern och framåtblickande värld?

 

Samarbetet ska ligga på det ekonomiska planet och innebär fler arbetstillfällen för araberna i Judeen och Samarien.

 

Naftali Bennett lägger fram en fyrstegsplan:

1) Uppgradera den palestinska autonomin i Judeen & Samarien, vilket ger politiskt oberoende åt Palestinska myndigheten på alla områden utom det militära området. Det innebär att autonomin inte får kontrollera sina egna gränser och att autonomin inte får inte ha beväpnade militära styrkor. Gaza kommer inte att få ingå i autonomin på grund av att området styrs av Hamas som uttalat vill utplåna Israel.

 

2) Ta bort checkpoints och vägspärrar i Judeen och Samarien och därigenom göra möjligt för alla invånare att röra sig fritt.

 

3) Bygga ekonomiska broar mellan den palestinska befolkningen och den israeliska.

 

4) Område C där det mest bor judar ska mer eller mindre annekteras till Israel och den arabiska minoriteten här erbjuds israeliskt medborgarskap med fullständiga demokratiska rättigheter.

 

Naftali Bennetts lösning kommer inte enkelt till stånd med den nuvarande politiska eliten i Ramallah, Mahmoud Abbas korrupta Fatah-elit, som med anti-israelisk propaganda, antisemitism och terrorglorifiering kontrollerar befolkningen så att den inte väljer fredens väg och heller inte får njuta fredens frukter. Men Naftali Bennett bygger med sin fredsplan fred på ett mer direkt sätt med den palestinska befolkningen.Kanske kan det förändra läget högre upp?Hårt motstånd kommer även Naftali Bennetts fyrstegs-plan få i EU där stor prestige har lagts ned på tvåstatslösningen. Frågan är vad som är viktigast för EU-politikerna och de i riksdagen: prestige eller fred?

 

Jag anser att även med Bennetts lösning så måste omvärlden kräva av en palestinsk autonomi att den inte har ett utbildningssystem och media som är anti-semitisk och våldsförhärligande. Dessutom måste man finna en lösning för att få bort terrorismen från Gaza.

 

 

Perspektiv på Israel vill inte favorisera en lösning framför en annan, utan framför allt ge svenska opinionen och beslutsfattare möjligheten att ta del av fler perspektiv på konflikten och lyfta fram lösningar, som finns men som inte ofta förs fram i den svenska debatten. Vi anser dock att det är upp till parterna i konflikten att bestämma om sin egen framtid och vilken lösning de ska välja. Svenska politiker och EU ska inte bestämma över huvudet på den palestinska och israeliska befolkningen hur deras fred ska se ut, utan ta avstånd från de krafter som inte är fredliga och moderata i konflikten och som agiterar för antisemitism och apartheid mot judar på Tempelberget i Jerusalem.

 

Tobias Petersson, talesperson för Perspektiv på Israel

 

 

 

http://www.nytimes.com/2014/11/06/opinion/naftali-bennett-for-israel-two-state-is-no-solution.html?ref=opinion&_r=3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved